In deze cursus heb je geleerd om webpagina's te maken die voldoen aan de html5 standaard. Aangezien het maken van fouten menselijk is zou het best zo kunnen zijn dat er toch nog code op je pagina staat waarbij gezondigd is tegen de regels van html5.
Gelukkig is het mogelijk om je pagina's te laten controleren op fouten. Deze foutcontrole noemt men valideren. Een prima plek om je html te laten valideren is bij het www-consortium, de instantie die zich bezighoudt met het maken van webstandaarden zoals html en css.
Bij validator.w3.org kun je de individuele pagina's van je website laten controleren op fouten.
Er zijn twee manieren van foutcontrole mogelijk:
Als er fouten gevonden worden dan kun je lezen wat er fout is en vervolgens de code aanpassen. Niet vergeten om de pagina opnieuw te uploaden en te kiezen voor 'revalidate'.
Het zal niet altijd eenvoudig zijn om te achterhalen wat de aangegeven fouten betekenen en wat de juiste code dan moet zijn. Goede tip is wel om bij het herstellen van fouten steeds bovenaan te beginnen. Herstel de eerste fout en laat dan de pagina opnieuw valideren en herhaal dit net zo vaak tot alle fouten zijn weggewerkt.
Als je code 'valid' bevonden is dan mag je een icoon plaatsen op je website dat aangeeft dat deze pagina voldoet aan de html5 standaard. Een voorbeeld zie je onder het menu van deze cursus.
Uiteraard is ook de html van deze cursus gevalideerd en 'valid' bevonden.