Soms kan het handig zijn, vooral bij webpagina's die veel tekst bevatten, als we onze bezoekers via een link naar bijvoorbeeld het midden of de onderkant van die pagina laten springen. De bezoeker hoeft dan niet de hele pagina door te lezen op zoek naar de bedoelde informatie. Op de plaats waar we onze bezoeker naar toe willen laten springen plaatsen we een zogenaamd anker. In HTML is de algemene schrijfwijze voor een anker als volgt:
<a id="naam"></a>
We noemen dit anker ook wel een boekenleggen omdat het deze functie vervult; je legt de boekenleggen op de plaats waar je uiteindelijk naartoe wilt.
We gebruiken hiervoor dus weer het <a></a> element. Ditmaal echter met het attribuur 'id' en als waarde een zelf bedachte naam.
Voor naam mag je iedere willekeurige naam bedenken maar het mag duidelijk zijn dat een zinvolle naam de voorkeur geniet.
Een zinvol anker zou er bijv. als volgt uit kunnen zien:
<a id="paragraaf2"></a>
Een anker is echter zinloos als er geen link is waarop je kunt klikken om zodoende bij de boekenlegger / het anker te komen!!! Een anker is dus altijd verbonden met een link. Samenvattend: Je klikt op een link om bij een anker uit te komen.
De link naar dit anker ziet er dan als volgt uit:
<a href="#paragraaf2">Link naar paragraaf 2</a>
Voorbeeld van een werkende link-anker combinatie:
Als je klikt op deze link dan spring je binnen deze pagina naar het betreffende anker. In dit geval 'paragraaf2' genoemd.
Ps: Als de interne link niet lijkt te werken kun je het browservenster verkleinen zodat er rechts een scrollbalk verschijnt.
.Als je op een pagina van jouw website een bezoeker wil laten springen naar een bepaald punt (dus niet gewoon bovenaan) in een andere pagina van jouw website dan gelden de volgende regels:
<a href="opstel.html#hfdst3">Hoofdstuk 3</a>
Via deze link (<a href="linkintern.html#belangrijk">Interne link - belangrijk</a>) kun je rechtstreek springen naar het blauwe vak van het hoofdstuk Interne Links.
De link naar het anker kan vooraf gegaan worden door een relatieve verwijzing naar de betreffende pagina.
Voorbeeld:<a href="links/intern/linkintern.html#belangrijk">Interne link - belangrijk</a>
Via bovenstaande link kun je weer terugspringen naar de bovenkant van deze pagina waar dus ook weer een anker geplaatst is.